Wednesday, October 11, 2006

Για να λέμε και του Τούρκου το δίκιο...



Τις τελευταίες ημέρες παρακολούθησα με προσοχή την γαλλοτουρκική διαμάχη σχετικά με το γαλλικό σχέδιο νόμου που θα ποινικοποιούσε την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας. Όπως όλοι μας, έτσι και εγώ θαύμασα το μειλίχιο ύφος του Ευρωασιάτη κουτσαβάκη Ερδογάνου. Και σαν τίμιος άνθρωπος οφείλω να αναφωνήσω:

Ο βασβακάνης έχει δίκιο!

Η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες ατομικό και πολιτικό δικαίωμα. Το Ποινικό Δίκαιο δεν μπορεί να χρησιμοποιήται για την προστασία της οποιασδήποτε ιστορικής αλήθειας, όσο τεκμηριωμένη και αν είναι. Επί της ουσίας έχει δίκιο η Γαλλία· ούτε παραγνωρίζω ότι παρόμοιες διατάξεις περί Auschwitzlüge ισχύουν από πολλού και στην Γερμανία και στην Αυστρία (όπου η ευαισθησία μερικών επαγγελματιών της ανθρωπιάς δεν έφτασε μέχρι τον Ίρβινγκ http://en.wikipedia.org/wiki/David_Irving)· ούτε διανοούμαι καν να υποστηρίξω ότι μπορώ να συμμεριστώ απολύτως τον πόνο όσων έζησαν τα τραγικά γεγοντοτα στα οποία αναφέρομαι. Τίποτε όμως απο αυτά δεν μπορεί να με κάνῃ να εγκαταλείψω το φιλελεύθερο πρόταγμα του νομικού μας πολιτισμού και να αστυνομεύσω τον λόγο του άλλου.

Ακόμα και αν είναι αυτός ο χάνος των Ογούζων Τούρκων...

buzz it!

posted by Αθ. Αναγνωστoπουλος at 23:18

3 Comments:

Blogger - said...

Πάντα έβρισκα αυτούς τους νόμους "περίεργους". Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

11/10/06 23:56  
Blogger Roark said...

H ποινικοποίηση της άποψης είναι απαράδεκτη, άσχετα με το περιεχόμενο της άποψης.

Βάλε άσπρα γράμματα, τα μαύρα πάνω σε μπλε είναι λίγο κουραστικά.

12/10/06 01:28  
Blogger mickey said...

Για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και όσους άλλους αμφισβητούν αποδεδειγμένα ιστορικά γεγονότα, προσωπικά επιφυλάσσω την ίδια αντιμετώπιση με όσους πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη ή καταγόμαστε από τον Σείριο.

Αν ξεκινήσουμε να ποινικοποιούμε γνώμες που δεν ανταποκρίνονται στην Αλήθεια πού ακριβώς θα σταματήσουμε; Χώρια που σε κάποια άλλα (όχι τα παραπάνω) ζητήματα η Αλήθεια δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Πώς θα αντιμετωπιστεί η σύγχυση που θα επακολουθήσει; Η αλήθεια θα γίνει υπόθεση... νομικών διαδικασιών και τετελεσμένων;

Η αλήθεια και το ψεύδος (όπως κι αν ορίζονται) θα πρέπει να αποδεικνύονται και όχι να ποινικοποιούνται. Εκείνο που θα πρέπει να ποινικοποιείται είναι η άρνηση της ΓΝΩΜΗΣ - και όχι κάποιων γεγονότων.

(φυσικά θα πρέπει να υπάρξει κι ένα νομικό πλαίσιο ώστε η οποιαδήποτε "γνώμη" να μη θίγει άλλα βασικά δικαιώματα - κι εκεί μπορούμε να βελτιώσουμε κάτι)

29/10/07 19:22  

Post a Comment

<< Home


είδαν φως και μπήκαν