Sunday, December 17, 2006

Διασπορά ανελευθερίας

(Τα όσα ακολουθούν τελούν υπό την επιφύλαξη της ορθότητας της είδησης, όπως έγινε γνωστή από διάφορους ιστοτόπους).

Αυτήν την φορά δεν θα υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις από καμία «ανοιχτή συλλογικότητα». «Προσωπικότητες», «διανοούμενοι» και «ενεργοί πολίτες» δεν προσθέσουν την πολύτιμη και πολύφερνη υπογραφή τους σε ψηφίσματα διαμαρτυρίας και κείμενα συλλογικής αγανάκτησης. Η ευαίσθητος συνάδελφος κ. Ιωάννα Κούρτοβικ δεν θα συνεντευξιασθῄ στην Ελευθερορυπία. Ο «Ιός» δεν θα αφιερώσῃ ιερεμιάδες και φιλιππικούς. Οι συνιστολόγοι που συγκλονίστηκαν από την υπόθεση blogme δεν θα αφιερώσουν ούτε ένα τοσοδά εικονοστοιχείο για λάβαρα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης. Και ο κ. Δημητράς θα αποκαλύψῃ στους μη γνωρίζοντες πώς εννοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο μαγαζάκι του.

Η είδηση: Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο κατέθεσαν ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των Κωνσταντίνου Πλεύρη και Θεοδώρου Χατζηγώγου για το έγκλημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, το οποίο φέρεται ότι τελέσθηκε διά του βιβλίου του πρώτου των καταμηνυομένων «Εβραίοι, όλη η αλήθεια» και διά σειράς δημοσιευμάτων του δευτέρου των καταμηνυομένων στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος».

Μέχρι σήμερα με βάση αυτό το περίφημο άρθρο του Ποινικού Κώδικα έχουν διωχθεί, όλως ενδεικτικώς:

− ένας μειονοτικός δημοσιογράφος, ο οποίος στην εφημερίδα του κατήγγελλε τις ελληνικές αρχές για μεροληψία υπέρ των χριστιανών κατοίκων της Κομοτηνής.

− ο εκδότης της Αυριανής για δημοσίευμα που διελάμβανε ότι ο τότε εν ενεργείᾳ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής ενθυλάκωσε επιταγή 5.000.000 δολαρίων που προερχόταν από δωρεά υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού.

− ο Μάνος Χατζιδάκης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του εκπομπή χαρακτήρισε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του ’89 «βλάκες», «κοινωνικούς τραβεστί» και «πιο επικίνδυνους από τους Τούρκους».

− ένας μειονοτικός πολιτικός που κατηγορούσε σε περιοδείες του την ελληνική κυβέρνηση ότι καταπατᾴ τα ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων.

− ένας δημοσιογράφος, διότι έγραψε ότι η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών καθυστερούσε υπαιτίως να ασκήσῃ ποινική δίωξη εις βάρος συγκεκριμένου επιχειρηματία, ενῴ αυτό είχε ήδη συμβεί, πράγμα που ο δημοσιογράφος παρέλειψε να ελέγξῃ (καταδίκη για εξ αμελείας διάπραξη!).

− εκδότης, διευθυντής και συντάκτες τοπικής εφημερίδας, επειδή έγραψαν ψευδώς ότι στην Ξάνθη υπήρχε και λειτουργούσε μεγάλο κύκλωμα παιδεραστίας.

Και τώρα έπονται ένας περιθωριακός δικηγόρος, συγγραφέας βιβλίων παραϊστορίας και ψευδεπιστήμης, και ένας εθνικιστής δημοσιογράφος.

Ποιος έχει σειρά;

buzz it!

posted by Αθ. Αναγνωστoπουλος at 15:45

4 Comments:

Blogger Roark said...

Ο νόμος είναι γελοίος. Είναι αυτό που είχα ονομάσει παλιότερα με αφορμή την ποινικοποίηση της αρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων, "πολιτικά ορθός ολοκληρωτισμός".

Είναι επίσης τραγική η επιλεκτική ευαισθησία, ανάλογα με το ποίος διώκεται.

Τα όρια της δημοκρατίας μας, είναι τα όρια που θέτουμε εμείς στην ελευθερία της έκφρασης. Και δυστυχώς οι υπερασπιστές της κάνουν (χάρη στην νομοθετική τους εξουσία) μεγαλύτερη ζημιά στις ελευθερίες μας από τους γραφικούς, από τους οποίους υποτίθεται θέλουν να μας προστατέψουν.

18/12/06 03:12  
Anonymous Anonymous said...

Να υποθέσω ότι στην προκειμένη περίπτωση το καταγγελλόμενο έγκλημα υπάγεται στην περίπτωση που οι ψευδείς ειδήσεις είναι ικανές να επιφέρουν διαταραχή στης διεθνείς σχέσεις της χώρας; Γιατί μάλλον όλες οι άλλες περιπτώσεις του άρθρου 191 ΠΚ θα πρέπει να αποκλειστούν...
Γενικώτερα πάντως είναι καταδικαστέα παρόμοια φαινόμενα ποινικοποίησης της διατύπωσης μιας επιστημονικής, ή έστω επιστημονικοφανούς, άποψης ανεξαρτήτως του πολιτικού ποιού και παρελθόντος του εκφραστή της. Σκοταδιστικές δε θα πρέπει να θεωρηθούν οι ποινικές διατάξεις που υφίστανται σε Γερμανία και Γαλλία -νομίζω- οι οποίες τιμωρούν οποιαδήποτε αμφισβήτηση του ιστορικού γεγονότος του Ολοκαυτώματος, θέτοντας φραγμό στην ιστορική έρευνα.

18/12/06 17:44  
Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Ο νόμος αυτός μου θυμίζει τη δίκη της Λαμίας. Όποιος κατηγορεί την ανώτατη αρχή κινδυνεύει να φυλακιστεί. Είναι το όριο της δημοκρατίας. Ακόμα χειρότερα, μου θυμίζει εκείνους τους παπαδοτράγους που κυνηγάνε κάτι τι που τους "θίγει" για να εμφανιστούν σε κανάλια.

Μόνο που τα κανάλια έμαθαν το μάθημά τους και δεν ασχολούνται με όσους προκαλούν το σύστημα (καλώς ή κακώς) για να μη διαφημιστούν.

Δεν ξέρω για τους Εβραίους, ξέρω το Μάνο και τιυποθέσεις όλες που ανέγραψες στο άρθρο σου. Ξέρω επίσης ότι η δημοκρατία πονάει και ματώνει με τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις. Ελπίζω ότι ακόμα μία φορά στο πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αθωωθεί όπως και όλοι οι άλλοι.

ΥΓ Και καλά οι Εβραίοι ενοχλήθηκαν, το Παρατηρητήριο γιατί; Επειδή δε σεβάστηκε την απόφαση για σφαγή-γενοκτονία Εβραίων; Αυτό αποτελεί και χτύπημα στην ίδια την επιστήμη (αφού κάποιος διαφωνεί με μία παγιωμένη ιστορική αντίληψη).

Κι όμως η γη γυρίζει, παιδιά.

18/12/06 20:36  
Blogger Αθ. Αναγνωστoπουλος said...

Επικαιροποίηση: η δίκη των Πλεύρη κ.λπ. θα γίνη τελικά βάσει του δήθεν αντιρατσιστικού ν. 927/1979, όπως ανακοίνωσε εδώ το ΕΠΣΕ. Για τον νόμο αυτό, ίδιας ακριβώς ιδεοληψίας με το άρ. 191 ΠΚ, ισχύουν αναλογικά τα αυτά.

2/9/07 20:33  

Post a Comment

<< Home


είδαν φως και μπήκαν